Terug naar wat we doen
  • participatie
  • peer education

Wie Grijpt In?

Een veilig Nederland: hoe ziet dat eruit? Tijdens het lesprogramma Wie Grijpt In? dagen we jongeren uit om in gesprek te gaan over de Nederlandse rechtsstaat én hun eigen rol in de samenleving. We ontwikkelden dit samen met Openbaar Ministerie. 

Naar project website

Belangrijk omdat

Jongeren hebben vaak te weinig kennis over de rechtsstaat en vinden het saai of ingewikkeld. Ook zijn zij zich vaak niet bewust welke rol zij spelen binnen de democratische rechtsstaat. Of welke impact zij zelf kunnen hebben op een veilige samenleving. Omdat jongeren de toekomstige stem zijn, is het belangrijk om hun perspectief te veranderen. 

Onze aanpak

Jonge rolmodellen (peer educators) gaan het gesprek aan in de klas over de rechtsstaat, democratische waarden en een veilige samenleving. De lessen worden gegeven door rechten- en criminologie studenten. Door actuele en persoonlijke voorbeelden te delen kunnen ze op laagdrempelige wijze thema’s en onderwerpen aansnijden die voor jongeren relevant zijn. In de laatste les schuift een officier van justitie aan om ervaringen te delen. Door deze verschillende perspectieven maakt Wie Grijpt In? jongeren bewust van het belang van de rechtsstaat en een veilige samenleving, én welke rol zij hier zelf in kunnen hebben. 

Peer education en de inzet van jonge rolmodellen om lastige gesprekken te openen.

Impact

  • Het lesprogramma is gestart in 2012.
  • Sindsdien hebben zo'n 9.500 leerlingen lessen gevolgd over een veilige samenleving.
  • De lessen worden gegeven in de bovenbouw van het vo en jaar 1/2 van het mbo (niv. 3 en 4).
“Je merkt toch wel dat jongeren die wantrouwend zijn richting de politie of justitie, ook wantrouwend zijn richting andere instituties. Sommige van deze jongeren kunnen bijvoorbeeld ook de overheid, het nieuws en kranten niet meer vertrouwen en houden daar soms hele complottheorieën op na.”

Docent

Leskaart downloaden

Weerbaar online

Grenzen, verleidingen, criminele betrokkenheid en sociale druk. Gebruik deze leskaart om deze thema’s bespreekbaar te maken in jouw klas.

Wil je meer weten over het lesprogramma ‘Wie Grijpt In?’ of op de hoogte gehouden worden van andere leskaarten en programma’s? Laat dan hieronder je gegevens achter.

Door je gegevens achter te laten ga je akkoord met onze privacyverklaring.