Terug naar wat we doen
  • mentale gezondheid
  • peer education

Luister Eens

We willen toe naar een samenleving waarin het normaal is om over mentale gezondheid te praten. Met Luister Eens organiseren we workshops, trainingen en acties door het hele land, om stigma’s en vooroordelen over mentale klachten te verminderen.

Naar project website

Belangrijk omdat

Weet je dat zeven op de tien mensen denkt dat vragen naar iemands psychische aandoening of klachten te persoonlijk is? En dat terwijl een luisterend oor klachten kan verminderen. Ook vindt 1 op de 5 mensen het lastig om mentale klachten te begrijpen. Onwetendheid leidt tot (voor)oordelen, ongemak en ontkenning; ofwel stigma. Het maakt het ook moeilijker om een gesprek te voeren en kan ervoor zorgen dat mentale klachten of problemen verergeren.  

Onze aanpak

Luister Eens richt zich daarom op destigmatisering binnen de hele samenleving en doordat onze ambassadeurs (ervaringsdeskundigen) een belangrijke rol spelen in het programma zelf maar ook de ontwikkeling ervan, weten we goed wat daarvoor nodig is. Om zoveel mogelijk mensen te bereiken zetten we onze workshops, trainingen, straatacties, het Luisterspel en het startpakket voor docenten in op verschillende plekken in het onderwijs, in de wijk, bij organisaties en op het werk.  

Impact

  • Het Luisterspel, waarbij je ontdekt wat jouw persoonlijke luister-valkuilen zijn en wat het positieve effect is als je een andere houding aanneemt, is ruim 400 keer besteld sinds de lancering in april 2023!
  • Van Utrecht tot Oss, we zijn met de straatactie in 10 steden in gesprek gegaan met voorbijgangers over mentale gezondheid. En hier komen nog veel meer plaatsen bij!
'Ze zei dat ze haar ervaring nog nooit aan iemand buiten haar familie had verteld, maar dat ze die ruimte bij ons wel voelde. Dat was een mooi moment, en we hebben haar op de juiste manier doorverwezen.'

Ambassadeur

over een leerling die na de les haar verhaal kwam doen

“Goed luisteren is essentieel voor een open gesprek over mentale gezondheid. Het Luisterspel van Luister Eens daagt je uit om écht goed te luisteren.”

Conny Helder

Minister voor Langdurige Zorg en Sport