Terug naar wat we doen
  • desinformatie
  • mentale gezondheid
  • peer education

Under Pressure

Jongeren worden steeds vaker blootgesteld aan desinformatie en nepnieuws. Hoe kunnen we hen helpen de waarheid van leugens te onderscheiden? Om daarbij te ondersteunen ontwikkelde wij samen met TILT, Under Pressure: hét innovatieve lesprogramma dat jongeren weerbaar maakt tegen desinformatie. 

Naar project website

Belangrijk omdat

Juist nu jongeren het gros van hun informatie online tot zich krijgen, vereist het vaardigheden om met de constante informatiestroom om te kunnen gaan en (nieuws)berichten op waarde te schatten. Nu jongeren tegenwoordig minder vertrouwen hebben in de media, en zelf niet kritisch zijn naar waar nieuws vandaan komt, zorgt dat voor eenzijdige meningsvorming. Dat kan potentieel weer leiden tot polarisatie, isolatie, of zelfs extremisme. 

Onze aanpak

In drie lessen leren jongeren hoe ze inzicht kunnen krijgen in hun eigen social media gebruik. Verschillende begrippen komen aan bod, zoals polarisatie, algoritmes en het verschil tussen desinformatie en nepnieuws. Ook bespreken we de waarde van vrijheid van pers- en meningsuiting in een democratische samenleving. Het lesprogramma bevat daarnaast deUnder PressureGame. In deze wetenschappelijk onderbouwde game leren jongeren in een veilige, gecontroleerde setting hoe de mechanismen achter desinformatie werken.   

Impact

  • Meer dan 350 klassen door heel Nederland hebben meegedaan.
  • Daarmee zijn meer dan 8000 jongeren zijn uitgerust met de vaardigheden om kritisch om te gaan met online informatie.
“Ik heb geleerd dat social media echt niet zo onschuldig is als we denken.”

Leerling