Terug naar actueel
  • Mentale gezondheid
  • Participatie
  • 7 mei 2025

Denk mee over toegang tot mentale zorg voor gedupeerde ouders en getroffen jongeren van de toeslagenaffaire 

Deel op social media

Denk mee over toegang tot mentale zorg voor gedupeerde ouders en getroffen jongeren van de toeslagenaffaire 

De toeslagenaffaire dupeerde ouders, kinderen en jongeren. Zij hebben veel leed ervaren. Zowel financieel als op het gebied van mentale gezondheid, want langdurig gebukt gaan onder stress of zorgen, dat laat zijn sporen na. Gedupeerden kunnen daarom als gevolg van de affaire geestelijk in de knoop zitten. Daarom wil het ministerie van Financiën een plek inrichten voor mentale zorg om de (kennis over hulp en) zorg voor gedupeerden te verbeteren.

Om te weten waar deze plek aan moet voldoen, horen we graag van ouders en jongeren en van professionals en niet-professionals in hun omgeving waar zij behoeften aan hebben. Wil jij meedenken? Meld je dan aan voor het onderzoek. Of lees hieronder verder over het onderzoek en de vergoedingen.

Het onderzoek

Lange wachtlijsten en het niet beschikbaar zijn van passende mentale zorg voor gedupeerde ouders en getroffen jongeren zorgen ervoor dat het lastig is om de plek te vinden voor de juiste zorg. In opdracht van het ministerie voeren wij (Diversion) en ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum daarom tussen mei en augustus 2025 een vooronderzoek uit.

Wij willen samen met jou als gedupeerde of als de omgeving van de gedupeerden uitzoeken welke zorgbehoefte er leeft en op welke manier de zorg ingericht moet worden om aan deze behoefte te voldoen. Zo hoopt het ministerie van Financiën de juiste hulp / zorg te kunnen organiseren voor jou en andere gedupeerden. Diversion wil daarom graag met je in gesprek om zeker te weten dat die ondersteuning (bij mentale gezondheid) goed aansluit bij wat jij echt nodig hebt.

In gesprek om passende oplossingen te vinden

Om te zorgen dat de oplossing zo goed mogelijk aansluit horen we graag van jou wat jij écht nodig hebt. Jouw behoeften horen we graag in een persoonlijk gesprek van 1,5 uur (fysiek of telefonisch) of een groepsgesprek van 3 uur (fysiek) met zo’n 8 andere (naasten van) gedupeerden. Waar en op welke manier deze gesprekken plaatsvinden stemmen we graag samen met je af, zodat dit zoveel als mogelijk aansluit op jouw wensen.

Waarover we in gesprek gaan

In deze gesprekken zouden we onder andere graag met je praten over:

  • De praktijk nu: Wat zijn je ervaringen met de mentale zorg die er nu is? Wat werkt goed voor jou en wat moet juist veranderen?
  • Jouw hulpvraag: Welke ondersteuning en mentale zorg heb jij nodig?
  • Jouw behoeften: Hoe kan de doorverwijzing naar mentale zorg het best voor jou ingericht worden? Wat heb jij nodig qua bereikbaarheid, beschikbaarheid, toegankelijkheid, veiligheid en contact?

Vergoeding

Deelnemers aan het persoonlijke gesprek krijgen een vergoeding van € 35,- voor de bijdrage die zij leveren. Deelnemers aan een groepsgesprek krijgen een vergoeding van € 70,- voor de bijdrage die zij leveren. Je neemt eenmalig deel en aan één van beide. En uiteraard krijg je ook een reiskostenvergoeding.

Wat gebeurt er met jouw input?

De uitkomsten van deze gesprekken worden dit jaar gebruikt om het punt of de plek voor mentale gezondheid (voor gedupeerde ouders en getroffen jongeren) goed vorm te geven. Over dit proces en wat er gebeurt met jouw input, word je op de hoogte gehouden, als je dat fijn vindt tenminste.

Ben jij zelf getroffen door de toeslagenaffaire, of heb je de affaire van dichtbij beleefd als naaste, vriend of familielid? Of heb jij zelf zorg nodig of een duidelijk beeld bij wat andere gedupeerden nodig hebben?

Meld je dan hieronder aan voor het onderzoek. Wij nemen dan contact met je op voor het plannen van een individueel gesprek of groepsgesprek.

Veelgestelde vragen

Heb je een vraag die hier niet tussenstaat? Klik hier om ons een appje te sturen.

Wat gebeurt er nadat ik het aanmeldformulier heb ingevuld?

Wanneer jij je aanmeldt, krijg je een appje of sms’je van één van onze medewerkers. Die plant met jou een individueel gesprek of groepsgesprek. Als je nog vragen hebt, bellen we je op een later moment om jouw vragen te beantwoorden en alvast even kennis te maken. We hopen je snel te spreken!

Wie of wat is Diversion?

Diversion is een onafhankelijke organisatie, waar ongeveer 50 mensen werken. Ons kantoor zit in Amsterdam, maar wij werken door heel het land. Wij halen al 20 jaar informatie op over behoeften, ervaringen en belemmeringen van mensen, juist als die ervaringen gevoelig zijn. Dat doen we omdat we het ontzettend belangrijk vinden dat mensen op een goede manier gehoord worden. En dat diegenen die beslissen over beleid ook de goede input krijgen. Wij zorgen ervoor dat dit zo goed mogelijk gebeurt. Wij werken ook al enkele jaren met gedupeerden. Wij organiseren bijeenkomsten – met en voor jongeren en kinderen die getroffen zijn door de toeslagenaffaire – en begeleiden projecten die gericht zijn op het herstel.

Weet de overheid wat ik deel tijdens de gesprekken met Diversion?

Wij delen met de overheid de wensen en behoeften die wij horen. Dat doen we volledig anoniem. Dat betekent dat de overheid niet te horen krijgt wie wat gezegd heeft. Het kan zijn dat er bij sommige bijeenkomsten mensen van de overheid aanwezig zijn. Dit doen ze omdat ze het belangrijk vinden om jou te leren kennen en goed naar jou te luisteren. Ook kun je hen direct jouw vragen stellen. We zullen dit altijd van tevoren met je overleggen en zorgen ervoor dat iedereen zich prettig voelt. Als je dingen wilt vertellen zonder iemand van de overheid erbij, kan dat ook altijd.

Wie of wat is ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum?

ARQ is het landelijk expertisecentrum op het gebied van psychotrauma. Zij houden zich bezig met de gevolgen van schokkende gebeurtenissen door samen te werken aan preventie, behandeling en kennisdeling. In de afgelopen 20 jaar waren zij betrokken bij alle grote rampen en crises, zoals de Bijlmerramp, de vliegramp met MH17, de coronacrisis en ook de gevolgen van de toeslagenaffaire. Hiervoor ontwikkelen zij kennis, delen zij kennis, adviseren en ondersteunen zij professionals en ontwikkelen zij laagdrempelige psychosociale hulp. Zij willen ook graag van jouw horen welke mentale hulp nodig is en hoe we die het beste aan kunnen bieden. Hiervoor kun je een vragenlijst invullen, waarvoor je je binnenkort aan kunt melden.

Welkom!

Wat fijn dat je mee wilt denken over toegang tot mentale zorg voor ouders en jongeren die zijn getroffen door de toeslagenaffaire. Vul hieronder je gegevens in, dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op om een individueel gesprek of groepsgesprek in te plannen tussen mei en augustus. We kunnen je ook eerst even bellen, als je nog vragen hebt over deelname.

Je persoonlijke gegevens worden uiteraard niet gedeeld met mensen buiten ons team en al je input wordt anoniem meegenomen.