Training: Dialoog in tijden van misinformatie

In het kort

Tijdens deze training, aangeboden door Diversion, Beeld en Geluid en TILT, leren docenten hoe zij het (mogelijk) schurende gesprek als gevolg van misinformatie en polarisatie in de klas kunnen voeren en faciliteren.

Belangrijk want

Al dan niet moedwillig gemanipuleerde informatie vindt zijn weg naar een publiek dat niet altijd beschikt over de vaardigheden om dit te herkennen als nepnieuws of een complottheorie. Via online nieuwsconsumptie worden jongeren blootgesteld aan polariserende, soms zelfs extremistische content en misinformatie. Jongeren beschikken niet altijd over de vaardigheden om informatie te herkennen als nepnieuws of een complottheorie. Het is dan ook steeds moeilijker om discussies of lastige gesprekken in de juiste banen te leiden, wanneer de mondige leerling spreekt vanuit zijn eigen informatie en leefwereld.

Hoe voorkom je als docent dat je niet in een welles-nietes spelletje over feiten en (on)waarheden terecht komt? Wanneer ben je normerend? Hoe zorg je ervoor dat je de regie houdt tijdens lastige gesprekken en een open, veilige dialoog voor de hele klas creëert?

Aanpak

Beeld en Geluid, TILT en Diversion ontwikkelden de docententraining Dialoog in tijden van misinformatie. Tijdens deze training van twee dagdelen (te volgen op één dag of verspreid over twee dagen) wordt ingegaan op de werking van (nieuws)media en misinformatie, en de gevolgen daarvan voor de maatschappij én het klaslokaal. Docenten leren hoe zij het (mogelijk) schurende gesprek als gevolg van misinformatie en polarisatie in de klas kunnen voeren en faciliteren.

Tijdens training 1 wordt er een interactieve sessie over de werking van (nieuws)media en desinformatie gegeven door een trainer van Beeld & Geluid. Training 2 bestaat uit een training gespreks- en dialoogmethoden door een trainer van Diversion. De training is geschikt voor docenten in het po, vo, mbo en hbo.

Meer informatie

Ga naar de website van Beeld en Geluid voor meer informatie of om een boekingsaanvraag te doen.

Training Dialoog in tijden van misinformatie | Beeld & Geluid (beeldengeluid.nl)

 

Neem contact op

Wil je meer informatie over de training of de training aan jouw docententeam aanbieden?

Mijn vraag gaat over(Required)

Door je gegevens achter te laten ga je akkoord met onze Privacyverklaring.