Terug naar actueel
  • diversion
  • 26 June 2024

Vrijheid vieren en herdenken

Deel op social media

Vrijheid vieren en herdenken

Vrijheid is een universeel grondrecht. Toch laten de geschiedenis en het heden ons zien dat het niet vanzelfsprekend is. Daarom staan we bij Diversion stil op drie dagen waarop we de vrijheid vieren, het verleden herdenken en stilstaan bij de belangrijke opdracht die we als samenleving hebben om te zorgen dat iedereen in vrijheid mag leven.

Dat doen we ieder jaar op 5 mei (Bevrijdingsdag), 28 juni (Pride-dag) en 1 juli (Keti Koti). Deze dagen zijn opgenomen in ons feestdagenbeleid en dat betekent dat iedere collega vrij is op deze dagen.

5 mei - Bevrijdingsdag

Op 5 mei vieren we de bevrijding van Nederland en Nederlands-Indië/Indonesië. Naast het vieren van de vrijheid staan we op deze dag ook stil bij de waarde van vrijheid, democratie en mensenrechten.

28 juni - Pride-dag

Op deze dag – die refereert aan de Stonewall-opstand in 1969 – staan we stil bij niet-vanzelfsprekende vrijheid, de rechten van de LHBTQIA+-gemeenschap en de belangrijke opdracht om als samenleving ervoor te zorgen dat iedereen in vrijheid mag leven.

1 juli - Keti Koti

Op 1 juli 1863 werd de slavernij in Suriname en de voormalige Nederlandse Antillen afgeschaft. Tijdens Keti Koti herdenken we dit moment, reflecteren we op een donkere periode in de Nederlandse geschiedenis, de doorwerking daarvan in het heden en vieren we de vrijheid.

Bewustzijn, educatie en een actieve bijdrage

Vrijheid – en specifiek de thema’s die op bovenstaande dagen centraal staan – zijn belangrijk voor ons. We organiseren met enige regelmaat lunchsessies voor collega’s voor verdere verdieping hierop en we steunen actief de oproep om van 1 juli een nationale vrije dag te maken.

Hieronder hebben we een aantal handige links verzameld voor meer informatie over het vieren en herdenken op deze dagen: