Werk biedt de beste kans op een financieel zekere toekomst. Toch is bijna de helft van alle vrouwen niet economisch zelfstandig. Ze werken parttime. Of besluiten om helemaal niet te werken. Vrije keuze, zou je zeggen. Maar het is niet vanzelfsprekend dat vrouwen hun keuzevrijheid volledig benutten. Groepsdruk, culturele normen of vooroordelen wegen onbewust zwaar bij de keuze om wel of niet te gaan werken. Vrouwen die tot dit inzicht komen, kiezen beter.
Maar liefst 51% van de Nederlandse vrouwen is niet economisch zelfstandig. Om schulden en armoede te voorkomen is het verkrijgen van economische zelfstandigheid door middel van werk een belangrijke voorwaarde. Vrouwen die financieel afhankelijk zijn doordat zij niet werken zijn kwetsbaar, en kunnen risico lopen op een leven in armoede. Wat als je nooit hebt gesproken over werk en een loopbaan? Je je niet bewust bent van de risico’s van financiële afhankelijkheid? Of als je denkt dat je omgeving jouw wens om te werken bij voorbaat af zou keuren? Met de interventie Kiezen voor Werk? worden vrouwen bewust gemaakt van hun eigen mogelijkheden op de arbeidsmarkt.
Kiezen voor Werk? helpt vrouwen om op eigen kracht een belangrijke stap te zetten in het voorkomen van armoede en schulden. In het programma worden taboes en belemmeringen met betrekking tot werk bespreekbaar gemaakt door vrouwelijke peer educators met een vergelijkbare achtergrond.
Zij voorzien vrouwen van praktische vaardigheden zoals gesprekstechnieken, zodat zij met hun omgeving in gesprek kunnen gaan over werk, en helpen deelneemsters bij het krijgen van inzicht in hun financiële zelfstandigheid en arbeidswens. Zo wordt bewustwording gecreëerd over hun financiële situatie en mogelijkheden op het gebied van werk.
Kiezen voor werk? is ontwikkeld in 2012 in samenwerking met Amsterdamse vrouwenorganisaties en was oorspronkelijk gericht op Nederlandse vrouwen met een migratieachtergrond, omdat zij ondanks goede onderwijsprestaties minder vaak werk de stap naar werk zetten.
In 2016 en 2017 is Kiezen voor Werk? landelijk opgeschaald met steun van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Met deze steun is Kiezen voor werk? 60 keer uitgevoerd waarbij 600 vrouwen deelnamen aan 120 trainingen over werk.
De interventie was onderdeel van het project ‘Meer vrouwen aan het werk‘. Hierbij werd – binnen een pilot – onderzocht hoe de samenwerking tussen informele vrouwenorganisaties en formele arbeidstoeleiders (zoals gemeenten) kan worden versterkt om vrouwen met een latente arbeidswens te ondersteunen bij het realiseren van deze wens.
Kiezen voor Werk? is in 2023-2024 – in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid – binnen het ‘Meerjarenplan zelfbeschikking’ ingezet om vrouwen die financieel niet zelfredzaam zijn stappen naar financiële zelfredzaamheid te laten zetten.
Onafhankelijk onderzoek van het Verwey-Jonker Instituut in 2020 en 2021 toonde aan dat de interventie vaak een noodzakelijke eerste stap was voor vrouwen om zich te oriënteren op hun mogelijkheden en kansen. Kiezen voor Werk? is ook opgenomen in de kennissynthese ‘Re-integratie van vrouwen met een afstand tot de arbeidsmarkt’ van het Verwey Jonker Instituut, die gemeenten inzicht geeft in effectieve re-integratiemethoden voor vrouwen.