De financiële redzaamheid van jongeren moet beter. Met het Nibud ontwikkelden we een onderwijsprogramma, MoneyWays, dat geldzaken en financiële problematiek bespreekbaar maakt in klassen door heel Nederland.
Het aantal jongeren met schulden is de afgelopen jaren geëxplodeerd en bijna 1 op de 10 van hen kampt met een betalingsachterstand (BKR, 2023). Dit veroorzaakt stress bij jongeren en beïnvloedt hun opleiding, woonsituatie en gezondheid. Financiële vaardigheden zijn niet aangeboren en worden veel te vaak niet aangeleerd. Thuis niet. En op school niet. Wie deze kennis en vaardigheden niet vanuit huis meekrijgt, staat al direct 3-0 achter. Het taboe op praten over geld(problemen) blijkt hardnekkig: jongeren praten er nog steeds te weinig over of pas als het te laat is.
In MoneyWays gaan jonge rolmodellen (tussen de 18-27 jaar), die wij peer educators noemen, het gesprek over geld aan met de klas. Door over hun eigen ervaringen en financiële uitdagingen te vertellen kunnen ze jongeren op hun manier raken en gevoelige onderwerpen bespreken.
Laat je gegevens achter om de brochure per mail te ontvangen
Door je gegevens achter te laten ga je akkoord met onze privacyverklaring.
Steeds meer jongeren raken in financiële problemen door achteraf betalen. Wist je dat achteraf betalen door veel jongeren als een normaal betaalmiddel wordt gezien? En dat één op de vijf gebruikers te maken krijgt met boetes voor te laat betalen?
Daarom heeft MoneyWays deze gratis docentenles ontwikkeld voor de bovenbouw van het voortgezet onderwijs en leerjaar 1 en 2 van het mbo. In 50 minuten worden jongeren zich bewust in de risico’s en de sociaal-emotionele kant van geld lenen, achteraf betalen en het aangaan van schulden.