- Mentale gezondheid
- Onderwijs
- Peer education
- 28 april 2025
5 juni 2025: Mentaal sterk op school
Deel op social media

Deel op social media
Leerlingen die worstelen met stress, prestatiedruk, somberheid of angst; als docent, mentor of zorgcoördinator zie je het regelmatig terug in de klas of op school. Maar wat kun je doen? Hoe kun jij écht iets betekenen voor deze leerlingen? En hoe maak je mentale gezondheid bespreekbaar in de klas?
Tijdens de bijeenkomst ‘Mentaal Sterk op School’ krijg je als onderwijsprofessional concrete tools, inspiratie én ondersteuning om mentale gezondheid bespreekbaar te maken en een logische plek te geven in de klas en/of schoolaanpak. Deelname aan de bijeenkomst is kosteloos voor docenten, coördinatoren en directieleden van vo- en mbo-scholen in Rotterdam.
Door deel te nemen aan de bijeenkomst krijg je:
We zijn tijdens de bijeenkomst te gast bij Brave Burgerzz in Rotterdam. Dit initiatief van CurrentWerkt heeft als missie om ex-gedetineerden en anderen met een afstand tot de arbeidsmarkt een nieuwe kans te geven. Tijdens de bijeenkomst zullen ze hier meer over vertellen en krijgen we – misschien wel letterlijk – een kort kijkje in de keuken.
Het aantal beschikbare plekken voor deze bijeenkomst is beperkt. Wil je zeker zijn van een plekje? Meld je dan nu aan via onderstaand formulier.
Inschrijven voor de bijeenkomst is kosteloos maar niet vrijblijvend. Na het voltooien van de aanmelding rekenen we op jouw komst. Mocht je onverhoopt verhinderd zijn, laat het ons dan uiterlijk 3 dagen voor de bijeenkomst weten.
49% van de jongvolwassenen in Nederland beoordeelt de eigen mentale gezondheid als matig (35%) of (zeer) slecht (14%) volgens het RIVM. En dat is zorgwekkend, want we weten dat slechte mentale gezondheid langdurige en ernstige negatieve effecten hebben op de ontwikkeling van jongeren. Schooluitval en slechtere lichamelijke gezondheid beperken de jongeren in hun ontwikkeling en vergroten de kansenongelijkheid.
Daarom is mentale gezondheid een belangrijk thema binnen het werk dat wij doen. Van het verminderen van stigma rondom mentale gezondheid met Luister Eens, tot het bespreekbaar maken van mentale gezondheid in de klas met de MIND Young Academy.
Kosteloos
In samenwerking met de Gemeente Rotterdam bieden we onderwijsinstellingen in de regio Rotterdam de kans om de MIND Young Academy in 2025 kosteloos in te zetten. Meer weten hierover of direct jouw school aanmelden? Dat kan via deze link.
Praktische tools
Luisteren is essentieel voor een open gesprek over mentale gezondheid. Helaas is dit nog lang niet vanzelfsprekend: mensen vinden het ongemakkelijk, weten niet wat ze moeten zeggen of beginnen direct over zichzelf.
Om hierbij te helpen hebben de ambassadeurs van Luister Eens het Luisterspel ontwikkeld. Met het Luisterspel breng je tips van de ambassadeurs in de praktijk: zo merk je wat jouw persoonlijke valkuilen zijn en wat het positieve effect is als je een andere houding aanneemt.
Lees hier meer over het Luisterspel en hoe je het kunt bestellen.
Ervaringsdeskundigheid
Voor veel jongeren zijn maatschappelijke thema’s zoals mentale gezondheid, discriminatie of schuldenproblematiek een ver-van-hun-bedshow of bevindt het thema zich in de taboesfeer. De drempel om over deze thema’s een gesprek te voeren is dan groot.
Sinds 2004 maken wij maatschappelijke thema’s bespreekbaar in de klas door middel van peer education. We leiden jonge rolmodellen op tot peer educators, zodat zij leeftijdsgenoten kunnen inspireren en het gesprek over belangrijke thema’s kunnen openen.
Lees hier meer over Peer Education.