Jongerenparticipatie vormgeven? Dat doe je zo!

 

Jongerenparticipatie is het betrekken van jongeren bij het vormgeven van beleid, nieuwe projecten of initiatieven die op hén gericht zijn. Door jongeren te betrekken bij relevante thema’s en besluiten wordt de besluitvorming verbeterd en werken we aan een inclusievere samenleving.

 

 

.

Jongerenparticipatie: Betrek jongeren bij initiatieven en thema's die hén direct raken.

Veel van de maatschappelijke vraagstukken waar we vandaag mee te maken hebben, hebben een directe invloed op het leven van jongeren. Door hen mee te laten praten over deze onderwerpen kunnen ze over hun eigen toekomst meebeslissen. Door jongerenparticipatie vorm te geven zorgen gemeenten en lokale overheden dat ze beleid en oplossingen formuleren mét jongeren en niet alleen vóór jongeren.

Wat levert jongerenparticipatie op?

Het betrekken van jongeren bij beleid heeft – naast betere besluitvorming – ook een maatschappelijke impact. Inzet van jongerenparticipatie leidt over het algemeen tot:

  1. Duurzamere en betere besluiten.
  2. Versterking van de sociale cohesie.
  3. Verbetering van democratische vaardigheden binnen de gemeenschap.
  4. Minder afstand tussen jongeren en de overheid.

5 randvoorwaarden voor waardevolle participatie van jongeren

Op basis van onze ervaring met jeugdparticipatie en jongerenparticipatie hebben we vijf belangrijke randvoorwaarden voor waardevolle participatie opgesteld. Bekijk ze via onderstaande link.

De invloed op jongeren

De effecten van jongerenparticipatie op de jongeren, kunnen zij het beste zelf uitleggen. In onderstaande video van nog geen minuut zie je welke waarde jongeren kunnen creëren en hoe ze deze participatie zelf waarderen.

Jongeren betrekken bij beleid? Dit levert het op!

Wil je jongeren betrekken bij het vormgeven van beleid?

We laten graag zien hoe wij hierbij kunnen ondersteunen. Vul het formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Door je gegevens achter te laten ga je akkoord met onze privacyverklaring.